Week van de opvoeding: 10 Opvoedtips
Kinderen opvoeden is een hele opgave. Hoe je een kind het beste kunt opvoeden, is afhankelijk van de eigenschappen en behoeften van het desbetreffende kind. Het ene kind is enorm verlegen en moet aangemoedigd worden, het andere kind is hyperactief en moet zo nu en dan flink afgeremd worden. Toch zijn er algemene opvoedtips die op vrijwel ieder kind van toepassing zijn. Hieronder vind je er 10…
Opvoedtip 1: Structuur
Kinderen hebben erg veel structuur en regelmaat nodig. Structuur en regelmaat zorgen namelijk voor rust, orde en een veilig gevoel. Probeer het leven van je kind dus zoveel mogelijk structuur te geven door het invoeren van vaste regels, vaste etenstijden en vaste activiteiten.
Opvoedtip 2: Consequent optreden
Het is bij het opvoeden van kinderen uitermate belangrijk om consequent op te treden. Zodoende leert je kind grenzen en leert hij/zij dat negatief gedrag niet wordt beloond. Je bent misschien geneigd om toe te geven als je kind blijft zeuren, maar op die manier moedig je negatief gedrag juist aan. Treed daarom kordaat op en dreig nooit met dingen die je uiteindelijk niet waarmaakt.
Opvoedtip 3: Praat met je kind
Een kind beleeft dagelijks nieuwe dingen en heeft dan ook van alles te vertellen. Hoewel de meeste dingen waarschijnlijk gesneden koek zijn voor jou, is het toch belangrijk om echt te luisteren en oprecht interesse te tonen. Op die manier voelt je kind zich serieus genomen en gewaardeerd. Het is bovendien een uitstekend moment om je kind normen en waarden bij te brengen door te reageren op hetgeen je kind vertelt.
Opvoedtip 4: Geef het goede voorbeeld
Als ouder zijnde ben jij het allergrootste voorbeeld voor je kind. Wees je daarvan bewust en gedraag je daar ook naar. Zodoende kun je je kind een hoop positieve eigenschappen bijbrengen en gestelde regels een stuk makkelijker handhaven.
Opvoedtip 5: Complimenten & bevestiging
Het opvoeden van een kind bestaat niet alleen uit het stellen van regels en het uitdelen van straf. Complimenten uitdelen en het bevestigen van positief gedrag is minstens zo belangrijk, maar dit schiet er in de praktijk nog wel eens bij in. Door positief gedrag te belonen leert je kind juist hoe het wél moet en ontwikkelt hij of zij zelfvertrouwen.
Opvoedtip 6: Stel niet te hogen eisen
Houd er rekening mee dat je kind nog een heleboel moet leren. Regels en consequenties zijn belangrijk, maar gun je kind ook de ruimte om een keer onderuit te gaan. Maak onderscheid tussen negatief gedrag dat bestraft moet worden (bijvoorbeeld als je kind met speelgoed gooit) en gedrag waarbij je kind juist een steuntje in de rug nodig heeft (bijvoorbeeld als hij of zij per ongeluk iets laat vallen).
Opvoedtip 7: Motiveer je kind om zelf keuzes te maken
Als ouder wil je je kind voor al het mogelijke kwaad beschermen, maar dit is simpelweg niet mogelijk. Probeer je kind dus niet té beschermd op te voeden. Laat je kind regelmatig zelf keuzes maken zodat hij of zij ook met fouten, uitglijders en tegenslag leert omgaan.
Opvoedtip 8: Leg dingen uit
Door simpelweg “niet doen” te zeggen voed je je kind niet op. Een kind is namelijk enorm leergierig. Licht dan ook regelmatig toe waarom iets geen goed idee is. Op die manier snapt je kind sneller waarom hij/zij iets niet mag en gaat hij of/het waarschijnlijk automatisch beter doen.
Opvoedtip 9: Bedtijd
Hoe moe een kind ook is, bedtijd zorgt vaak voor de nodige problemen. Wees consequent. Bedtijd is bedtijd. Het is echter wel belangrijk om activiteiten te ondernemen waarmee je kind de dag kan afsluiten. Praat nog even samen, lees een verhaaltje, stop je kind goed in en doe dan het licht uit. Dit maakt de overgang van waken naar slapengaan een stuk eenvoudiger.
Opvoedtip 10: Houd je hoofd koel
Het opvoeden van een kind vergt enorm veel van jezelf. Vergeet niet ook goed voor jezelf te zorgen en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Ook jij moet een hoop leren. Is je kind lastig en zie je het even helemaal niet meer zitten? Stel dan desnoods een time-out voor jezelf in. Laat je kind maar even en zorg dat je tot rust komt zodat je daarna weer weloverwogen beslissingen kunt nemen.